slusaonica01
livestream01

Svjetski dan voda

Direktor Komunalnog društva Pag Ante Čemeljić čestitao je svima Svjetski dan voda, navodeći kako Komunalno društvo Pag redovito održava vodovodnu infrastrukturu preko koje se Grad Pag opskrbljuje vodom.
"U Pagu je već na početku 20. stoljeća izgrađen vodovod i to od izvora Mirožići, a danas imamo veliki sustav u sklopu Vodovoda Hrvatsko primorje Južni ogranak, odnosno voda se dobiva iz sigurnih izvora s kopna. Uz to, napravljeno je i vodocrpilište na području Vrčića, a u naselju Gorica je prošle godine izveden projekt procprnice," rekao je Ante Čemeljić.


Vodovod Mirožići izgrađen je 1906. godine, a 1971. godine, kada se znatno povećala potreba za vodom, izgrađen je novi vodovod na jezeru Veliko blato iz kojeg se dobivalo 20 litara vode u sekundi. Danas Velo blato više nije u sustavu vodoopskrbe. Najviše vode Grad Pag dobiva preko Vodovoda Hrvatsko primorje Južni ogranak. Uz to, u sustav vodoopskrbe uključeno je i šest bušotina napravljenih na području naselja Vrčića, odnosno eksploatacijskih zdenaca iz kojih se dobiva 8 litara vode u sekundi. Bušotine su napravljene do dubine od 175 metara, a crpke su ugrađene na dubinu od 130 do 140 metara. Prošle godine u naselju Gorica izveden je projekt procrpnice u svrhu poboljšanja kvalitete vode.
Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama koja je održana 1977. godine u Mar del Plati u Argentini prvi puta se govorilo o problemima vezanim za vodu i vodne resurse. Opća skupština UN-a je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se svake godine 22. ožujak obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK