slusaonica01
livestream01

tijelovo

Deveti četvrtak nakon Uskrsa slavi se Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. U Katoličkoj crkvi to je svetkovina na spomen ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Blagdan Tijelova imaju dugačku tradiciju slavljenja u Republici Hrvatskoj te je 2001. proglašeno državnim blagdanom i neradnim danom.

Uobičajeno se na taj dan održava svečana procesija uz ophodnju po cijelome mjestu uz zastajanje na četiri stajališta na kojima se naviješta evanđelje na četiri strane svijeta i podjeljuje blagoslov s Presvetim.
U Pagu tradicionalno procesija za Tijelovo kreće od Zborne crkve prolazi Velom ulicom i Rivom te preko Uhlinca do Benediktinskog samostana. Nastavlja Vangradima, uz crkvu Sv Jurja, dalje Podmirom do crkve sv Frane i nazad do Zborne crkve. uz put kojim procesija prolazi prozori kuća se ukrase koltrama, a oltari na pojedinim točkama puta procesije ukrase se laticama cvijeća. Latice cvijeća djeca nose u košaricama i posipaju put kojim procesija prolazi.
U Pagu misa je u 19 sati u Zbornoj crkvi, a nakon mise sljedi procesija ulicama grada.

Elvis Šmit/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK