slusaonica01
livestream01

Pag na meniju naslovna

Temeljem Javnog poziva srednjim strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam – „PROMOCIJA I JAČANJE KOMPETENCIJA STRUKOVNIH ZANIMANJA ZA TURIZAM 2023“ od 29. rujna 2023. godine te Odluke o odabiru najbolja tri projekta srednjih strukovnih i umjetničkih škola u 2023. godini - paška je Srednja škola Bartula Kašića osvojila jedno od tri prva mjesta prema odluci Ministarstva turizma i sporta.


Naime, radi se o projektu pod nazivom „Pag na meniju, 2. faza“ na kojem su učenici i voditelji dviju srednjih škola – Bartula Kašića iz Paga te škole Primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra intenzivno radili kroz 2024. godinu!
Projekt „Pag na meniju“ škola, u suradnji s partnerima, provodi od 2019. godine, a 2024. godine su provedene razne promotivne aktivnosti kako bi projekt postigao veću vidljivost i pristupačnost. Njime se, u prvom redu, želi promovirati tradicionalna gastronomija otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine kako bi ista bila više zastupljena u gastronomskoj i enološkoj ponudi ugostiteljskih objekata na otoku Pagu te prepoznata od posjetitelja otoka. U prvoj je fazi, 2019. godine, izrađen pravilnik za dobivanje certifikata „Pag na meniju. Tradicionalna kuhinja otoka Paga“ i do danas tu oznaku nosi trinaest renomiranih ugostiteljskih objekata na otoku Pagu. U drugoj fazi su učenici, njihovi nastavnici i partneri radili na promotivnim aktivnostima. U tu su u svrhu izradili promotivni sadržaj za ugostiteljske objekte, OPG-ove i slično, na području otoka Paga, koji su nositelji oznake „Pag na meniju” (u svojoj ponudi imaju domaća i tradicionalna jela i pića).
Nakon što su cijelu godinu učenici i njihovi mentori iz obje škole naporno radili, mogu se pohvaliti sljedećim rezultatima: projekt „Pag na meniju“ sada ima svoju web stranicu (https://pagnameniju.com/), snimljen je i objavljen promotivni video (https://www.youtube.com/watch?v=_gIQ60E5IUM), učenici ugostiteljskog usmjerenja škole iz Paga imaju nove kuharske pregače i kravate s logom projekta (koje su dizajnirali i sašili njihovi kolege iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna), t-shirte s logom projekta i QR kodom koji vodi na web stranicu, 500 letaka o projektu (dizajniranih i tiskanih u matičnj školi), naljepnice s QR kodom na web stranicu projekta (za ploče nositelja certifikata i partnera projekta). Pridruženi partneri u ovoj 2. fazi projekta bili su TZ Grada Paga, TZ Općine Kolan i hotel Pagus iz Paga kojima od srca zahvaljujemo na povjerenju i podršci.
Ovakvi projekti, osim svog specifičnog cilja koji je već naveden, imaju i opći cilj, a to je: jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala - učenika srednjih strukovnih škola kroz: motiviranje mladih za rad u turizmu, podizanje razine svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru, međusektorsko gospodarsko povezivanje kroz obrazovni proces, upoznavanje učenika strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora s mogućnostima realizacije projekata u turizmu, povezivanje obrazovnih institucija i privatnog sektora, razvijanje projektnog načina razmišljanja kod učenika, razvijanje poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika. Sudeći prema odluci resornog ministarstva, u tome su bili više nego uspješni te su zaslužili da ih poimence navedemo:
Srednja škola Bartula Kašića Pag – nastavnici: Toni Herenda, Ivan Cimperman, Teo Bukša, Daria Paro i ravnateljica Marija Pećirko; učenici: Ivana Babačić, Borna Ćosić, Lana Perković, Luka Radan, Teo Radaš, Marina Babačić, Mihael Cik, Lucija Datković, Valentino Đurkin, Ana Maria Mrkonjić, Gabrijel Oštarić, Patricia Rupnik, Ante Zubatović, Ana Čemeljić, Lovro Festini, Ivan Horvat, Luka Horvat, Victoria Orsag, Ivano Paladina i Roko Rukavina.
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – nastavnica Sandra Bačić; učenici - Ana Baričević, Leonarda Budak, Nika Grginović, Rahela Ljubanović, Tara Marinović, Lucija Ombla, Zara Stojanov, Lorena Škunca, Goa Traživuk .
I, na kraju gdje kušati ta paška tradicionalna jela s oznakom „Pag na meniju“?
Pag: Konoba „Bodulo”, Konoba „Bile”, Restoran „Na Tale”, Restoran „Na Katine”, Wine & cheese bar „Trapula”, Restoran Padre, Konoba „Didova kuća” Šimuni; Kolan i Mandre: konoba„Bonaca”, OPG Prtorić, OPG Figurica, Konoba „Divlja maslina”, Konoba Giardin , Metajna: Konoba „Težak”.

Izvor: Srednja škola Bartula Kašića

Pag-na-meniju-5
Pag-na-meniju-4
Pag-na-meniju-3
Pag-na-meniju-2
Pag-na-meniju-7
Pag-na-meniju-naslovna
Pag-na-meniju-6

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK