slusaonica01
livestream01

radio Pag amfore

U Pagu će se 29. ožujka predstaviti prva internetska stranica o podvodnom arheološkom nalazištu amfora na lokalitetu Letavica na otoku Pagu, a javnost će biti upoznata i s načinima zaštite tog područja. Prije nešto više od osam mjeseci u moru ispred autokampa Šimuni, vlasnik Ronilačkog centra Foka Vedran Dorušić s prijateljima je otkrio nevjerojatan nalaz-ostatke antičkoga broda i više stotina amfora. U zaštitu, a kasnije i prezentaciju tog podmorskog blaga odmah se uključio Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga, arheolozi i Ministarstvo kulture. Kako bi nalaziše bilo dostupno posjetiteljima, te ujedno i zaštićeno od pljačkaša razmatraju se načini zaštite. Kako je rekao Vedran Dorušić namjerava se testirati različite stvari, a uspjelo se shvatiti kako je najbolje rješenje ultrazvuk. "Na samoj lokaciji napravili smo prve testove s jednom norveškom firmom, i rezultati su bili više nego dobri, i osim što će ti rezultati biti vrlo jednostavni za uporabu, za detekciju neželjenog ronjenja bit će izuzetno korisni za proučavanje biologije," rekao je Dorušić.


I dok će roniocima amfore biti dostupne pod morem, ostalima će na raspolaganju biti posebna internetska stranica, prva u Hrvatskoj posvećena nekom podmorskom arheološkom lokalitetu-
"Bilo je malo komplicirano napraviti zato što nismo smjeli otkriti točnu lokaciju. Kad smo sve uskladili onda smo dobili dozvolu Ministarstva kulture da ju objavimo. Zapravo ona već danas postoji, ali ćemo je tek 29. ožujka službeno prezentirati," rekao je Dorušić.
U izradi stranice veliki doprinos dao je Dorušićev prijatelj Igor Savić, s kojim je i otkrio nalazište, inače stručnjak za marketing i komunikacije. Uz njih dvojicu o projektu će govoriti dr. Irena Radić Rossi sa zadarskoga Sveučilišta, s čijim timom centar Foka ima dugu i odličnu suradnju.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK