slusaonica01
livestream01

Radio Pag Dan utemeljenja grada Paga

Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Grada Paga. Na temelju te izmjene, određen je novi dan za obilježavanje, Dan utemeljenja, 18. svibnja. To je spomen na dan kada je utemeljen novi grad Pag koji se do izgradnje novog nalazio na današnjem lokalitetu Stari grad.

Ovom odlukom su se povezala dva značajna datuma iz povijesti Paga, dobivanje Bule kralja Bele IV. na temelju koje je Pag postao Slobodni kraljevski grad, što se od 1990. godine obilježavalo kao Dan Grada Paga 30. ožujka i utemeljenje grada koji će se zajedno obilježavati 18. svibnja i to svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Dan utemeljenja novog Grada Paga obilježen je 1943., 1953. i 1993. godine, ali stalno, svakogodišnje, obilježavanje Dana utemeljenja pokrenula je udruga "Paška alka". Udruga "Paška alka" već godinama na Trgu Petra Krešimira IV., ispred Zborne crkve Marijinog Uznesenja, izvodi program pod nazivom "Prikaz utemeljenja grada Paga" koji je rađen prema izvornoj Povelji o utemeljenju. U Prikazu utemeljenja članice i članovi udruge Paška alka glume sudionike svečanog događaja, postvaljanja kamena temeljca za Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, što je, uz postavljanje kamena temeljca za kulu Skrivanat, bio početak izgradnje novog grada Paga. U programu "Prikaz utemeljenja" udruge "Paška alka" je i renesansni ples kojim se simbolično prikazuje velika pučka svečanost koja je održana nakon polaganja kamena temeljca za novi grad Pag. Prema odluci Gradskog vijeća Grada Paga, uz Dan Grada i Dan utemeljenja, blagdan u Pagu je i Dan paških branitelja, kao spomen na 28. lipnja 1991. godine kada je u Starom gradu, ispred crkve sv. Marije, postrojena Prva paška satnija čiji su dragovoljci u Domovinskom ratu ispisali svijetlu povijest otoka Paga.
(Josip Portada/Radio Pag)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK