slusaonica01
livestream01

Na crkvi sv. Marije u Starom gradu obnavlja se krov, zapadno pročelje i postavlja se oluk. Oštećene kupe s krova su uklonjene i na njihovo mjesto se stavljaju nove.

Na prstenu krovišta je prije nekoliko godina postavljen bakreni oluk koji je nestao i sada se postavlja novi oluk kako bi se smanjio utjecaj oborina na zidove crkve. Već prije je uređen veći dio zapadnog pročelja, uz dvorišnu stranu nekadašnjeg franjevačkog samostana. U sklopu uređenja crkve, restauriran je i središnji oltar. Za popravak crkve sv. Marije iz državnog proračuna je osigurano 75. 000 kuna. Crkva sv. Marije je najstarija cjelovita zgrada na otoku Pagu i jedina koja je neprekidno u funkciji već više od 700 godina. Naime, crkva je izgrađena je u 13. stoljeću, a kada je izgrađen novi grad Pag, Pažani nisu napustili svoju stolnu crkvu. S franjevcima su dogovorili čuvanje crkve koja je bila, kao što je i danas, svetište Majke Božje od Starog grada. Kip Majke Božje je 1855. godine, na blagdan Vele Gospe, prvi puta u procesiji, iz crkve sv. Marije prenesen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu. Na Malu Gospu, kip je, ponovno u procesiji, prenesen u Stari grad. Od tada se održava zavjetna procesija koja je postala jedan od središnjih vjerskih događaja u Pagu. Dan prije Vele Gospe u crkvi sv. Marije se održava bdijenje uz molitvu. U crkvi sv. Marije se održavaju i liturgije prilikom vjenčanja ili susreta obitelji. Stari grad je omiljeno šetalište mnogih otočana, ali i turista, a za mnoge vjernike, mjesto za molitvu.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK