U Pagu je od 1. do 5. svibnja održana manifestacija Gastro dani, kao uvod u turističku predsezonu. Gastro manifestacija, održana u organizaciji Turističke zajednice grada Paga i u suradnji s Udruženjem obrtnika Pag i Srednjom školom Bartula Kašića, prestavljena je u Kneževom dvoru.
Uz nazočnost mnogobrojnih posjetitelja otvorena je izložba fotografija Alenke Festini pod nazivom „Pag, grad paškog sira“ na kojoj je predstavljeno 29 fotografija s motivima ovčarstva, a najviše ljudi koji se bave ovim vrlo teškim i zahtjevnim poslom. Izložbu je otvorila Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga koja je naglasila:
"Posebno mi je zadovoljstvo otvoriti ovu izuzetnu izložbu fotografija naše sugrađanke Alenke Festini koja je kroz dvadeset godina bavljenja novinarstvom svojim objektivom zabilježila niz , sada već dokumentarnih fotografija. Pisala je mnogobrojne tekstove za Zadarski list, Novi list, Vjesnik, Večernji list, Jutarnji list i mnoge druge medije, a s fotografijama je s posebnom ljubavlju predstavila zanimljivosti paškog ovčarstva, ljepotu koluta paškog sira i nadasve vrijednog paškog čovjeka. Vjerujem da ćemo se, gledajući ove fotografije sjetiti i onih naših Pažana, ovčara kojih više nema s nama, ali i s radošću vidjeti one koji su nastavili njihov rad, mlade koji su odlučili i baviti se ovčarstvom. Zahvaljujem Alenki Festini na ovim prekrasnim fotografijama i na svemu učinjenom za na promociji našeg Paga, grada paškog sira."
Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga Paške sirane je zahvalila i čestitala Alenki Festini na predivnim fotografijama.
"Poslužit ću se riječima moje kolegice Ane Fabijanić koje predivno opisuju cijelu priču i bit Paške sirane. Priča o Paškoj sirani nije priča o poslovnom uspjehu jedne obitelji. Priča je to o generacijama mnogih otočkih obitelji koje su zajedno disale slani paški zrak, strepile nad svojim stadom u hladnim zimama i sušnim ljetima, priča o stotinama vrijednih ruku koje su oblikovale sir unoseći u njega čežnju za nekim sporijim vremenima i toplim domaćinstvom. Ono što ih sve povezuje je više 70 godina Paške sirane koja je nastala iz ideje zajedništva i solidarnosti. Vizija osnivača još u onim teškim vremenima uspjela je brendirati paški sir i omogućila stotinama obitelji preživljavanje na ovom škrtom kamenu iz kojeg raste tek aromatično bilje. Pokretačka snaga Paške sirane očituje se i danas u svakoj pori otočkog života. Ona je čvrsti stup gospodarstva Paga, ali je i mnogo više od toga. Ono što Pašku siranu izdvaja od drugih, upravo je njena priča; priča o generacijama paških obitelji koje je okupila pod svoj krov. Priča je to o 85 ljudi koji su radnici Paške sirane kao i 134 kooperanata, 134 obitelji s otoka koji se bave stočarstvom, od kojih otkupljuje mlijeko. Dodala bih da imamo neke od kooperanata koji nam daju mlijeko više od 40 godina. Mislim da se rijetko koja sirana i mljekara u Hrvatskoj može pohvaliti time i to je ono što nas čini najsretnijima i najponosnijima. Većina tih kooperanata je na ovim fotografijama i zato ova izložba za nas ima jednu posebnu emotivnu vrijednost,“ ispričala je Martina Pernar Škunca.
Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića je predstavljajući projekt Pag na meniju rekla: "Naša škola započela je 2007. godine s gastro manifestacijom "Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku Pagu" u sklopu Dana Zadarske županije s ciljem kontinuiranog rada na revitalizaciji tradicionalne kuhinje našeg otoka. Na inicijativu tadašnje ravnateljice, profesorice Milene Čemeljić, i strukovnih nastavnika Branka Tičića i Tea Bukše, krenuli su u ostvarivanje svoje zamisli – pripreme i prezentacije tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem ponovnog uvođenja na gastro scenu otoka Paga, promoviranja naših tradicionalnih jela, podizanja digniteta i važnosti ugostiteljske struke, ali i očuvanjem jednog dijela naše baštine– izdavanje knjižice recepata čije je prvo izdanje bilo 2014. godine, a 2017. godine i drugo, prošireno izdanje. U toj se knjižici nalaze odabrani recepti sa svih strana našeg otoka zapisani dijalektom (paškim, novaljskim, kolanjskim i povljanskim), ali je svaki od njih i „preveden“ na hrvatski standardni jezik kako bi bili razumljivi i osobama izvan našeg govornog područja. U suradnji s našim LAG-om Mentorides ove godine dobili smo sredstva za tiskanje i prijevod ove knjižice recepata na strane jezike. U suradnji s TZ Grada Paga, a uz suglasnost svih ostalih turističkih zajednica, kao i Udruženja obrtnika iz Paga i Novalje, krenuli smo u izradu standarda nazvanog "Pag na meniju" koji se temelji na postavkama naše manifestacije. Prvi odaziv od strane ugostitelja s kojima smo razgovarali na ovu temu bio je više nego pozitivan. Uz dobru suradnju javnog i gospodarskog sektora stići ćemo do zajedničkog cilja, a sve na dobrobit krajnjih korisnika – naših posjetitelja jer je gastronomski aspekt turističke ponude segment u uzlaznoj putanji, a jedino ovakvom dobrom suradnjom možemo otok Pag čvrsto pozicionirati na gastro scenu Hrvatske i Europe.“.
Gastro dani nastavljeni su koncertom Male škole Gradske glazbe Pag i Gradske glazbe Pag na Trgu Petra Krešimira IV., a članovi Društva prijatelja Hajduka su pripremali sardele. U programu su bila i tri večernja đira po restoranima s klapom Batarele, Ad Hoc i Sol, te razgledavanje Paga uz stručnog vodiča. U "Paškoj sirani je bio Dan otvorenih vrata", a preko 300 posjetitelja je vidjelo kako se radi paški sir. U Kneževom dvoru je održana Radionica filcanja vune koju su vodili članovi Udruge Ruta iz Cresa. Cheef Mate Janković je u Kneževom dvoru održao predavanje na temu "Budućnost gastronomije na otoku Pagu", a u subotu je, usporkos kiši i vjetru, održana utrka RUN & TASTE ISLAND PAG na kojoj je sudjelovao velik broj djece i odraslih. Za nedjelju je bio predviđen obilazak staze "Zagrljaj kamena i vjetra", ali je taj dio programa otkazan zbog lošeg vremena. Manifestaciju "Gastro dani-Pag na meniju" organizirala je Turistička zajednica grada Paga.
(Josip Portada/Radio Pag)