slusaonica01
livestream01

Radio Pag Paski most

Pedeseti rođendan Paški most dočekuje s kamerama koje ga snimaju 24 sata dnevno. Naime, na inicijativu Grada Paga, Hrvatski autoklub (HAK) je na Paškom mostu postavio kamere, a kako se snimka stalno prikazuje na web adresi http://www.hak.hr svi zainteresirani mogu u stvarnom vremenu pratiti promet na Paškom mostu.


Iz novinskih izvješća iz 1968. godine, doznaje se kako su se, u proljeće 1968. godine, na Paškom mostu ubrzano odvijali radovi jer je svečano otvaranje bilo određeno za mjesec studeni, a radovi su, zbog višetjedne zimske bure, kasnili. Trebalo je iskoristiti proljeće i ljeto kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. Radilo se od jutra do večeri. Do početka jeseni velik dio posla je bio obavljen. Do sredine jeseni, Paški most je bio gotovo u cijelosti završen. Nedjelja, 17. studenog 1968. godine bila je hladna, burna, ali sunčana. Tog dana se na otočnoj, ali i na kopnenoj strani mosta okupio velik broj građana. Stiglo je i državno izaslanstvo na čelu s Jakovom Blaževićem koji je presjekao vrpcu i pustio u promet Paški most. Okupljeni građani su oduševljeno pljeskali, pjevali i krenuli preko mosta. Prvi puta u povijesti otoka Paga, otočani su na kopno došli pješice. Bio je to jedan od najznačajnijih događaja u povijesti otoka. Nakon puštanja u promet Paškog mosta, uspostavljena je autubusna veza sa Zadrom. Otočani su do Zadra i drugih gradova na kontinentu putovali autobusima, ali i osobnim vozilima i putovanje više nije ovisilo o snazi brodova niti o jakom jugu ili buri. S vremenom se uspostavila i redovna opskrba otoka prehrambenim namirnicima, građevinskim materijalom, alatima i strojevima. U Domovinskom ratu Paški most su više puta napadali zrakoplovi JNA, pogođen je i oštećen, ali zahvaljujući braniteljima, nije srušen. Poslije rata Paški most je popavljen. Preko Paškog mosta svakog ljetnog dana prođe na tisuće vozila, a od kada su postavljene kamere, na računalu ili na mobilnom uređaju može se vidjeti što se na mostu događa.

Kako je rečeno u HAK-u,kamere su postavljenekako bi se moglo točno i kvalitetno izvještavati o stanju i prohodnosti Paškog mosta, u sklopu izvješćivanja o stanju cesta u Republici Hrvatskoj. Kamera koja snima Paški most postavljena je s otočne strane, a snimka se, osim na web stranicama HAK-a može gledati i na aplikaciji za pametne telefone.

-Nadam se da ćemo do sezone, u sklopu slike koja se prikazuje na stranicama, dodati informaciju o jačini vjetra koji često puše na Paškom mostu zbog čega ondje dolazi do poremećaja u normalnom odvijanju prometa, rekla je za www.pag.hr Irena Čačić, voditeljica Informativnog centra HAK-a.

Kako bi se mogle dobiti informacije o jačini bure na mostu, HAK će kamere povezati sa sustavom Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK