slusaonica01
livestream01

Radio Pag Cudo Svetog Kriza

U Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu obilježeno je Čudo sv. Križa.

Održana je svečana misa, a poslije mise vjernici su odavali počast Svetom Križu molitvom i dodirom. Čudo Svetog Križa prvi puta je proslavljeno 2013. godine, na 600. godišnjicu događaja. Proslava Čuda Svetog Križa održava se 23. srpnja jer je, prema legendi i zapisima, na taj dan, 1413. godine, u crkvi sv. Antuna opata u današnjem Starome gradu, iz kipa Isusa na raspelu tekla krv. Prema legendi, svjedokinja tog događaja bila je mlada Paškinja koja se zbog nevremena sakrila u crkvu.
U Konstitucijama paškog Kaptola o tom događaju se navodi:
"Ovo čudo dogodilo se u Crkvi sv. Ante Opata u Pagu godine 1413., 23. srpnja: čudo veliko u jednog Križa učinjena u rezbariji; curila je Krv iz rane s Boka obilata, kao da je to bio živi Čovjek ranjen, a poslije, sutra dan pojavila se velika kiša što bijaše čudo, budući je pištila tekuća voda na nekim mjestima gdje no prije nije bilo, to jest iza oltara u Crkvi Svetog Tome u Košljunu. Tekuća kao riječna."
Stanovnici Paga su se 1474. godine preselili u novi, današnji grad Pag. U novom gradu Pagu je za čuvanje Svetog Križa izgrađena crkva koja je bila dio Dominikanskog samostana. U vrijeme Francuske uprave Dominikanski red je ukinut, a Sveti Križ je preseljen u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja, gdje se i danas čuva na jednom od oltara. Crkva u kojoj se stoljećima čuvao Sveti Križ s vremenom je napuštena, jedno vrijeme je bila skladište soli, a danas je obiteljska kuća.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK