slusaonica01
livestream01

Radio Pag Nordijsko hodanje

Sudionici manifestacije "Nordijsko hodanje Mjesečevim otokom" bili su oduševljeni stazama i otočnim krajolikom kojeg su obišli tijekom održavanja manifestacije, od 27. do 29. rujna.

Manifestacija je održana u organizaciji Turističke zajednice grada Paga i Nordijskog hodanja.hr, a sudjelovalo je 60 sudionika s otoka Paga, iz Rijeke i Zagreba, koji su pod vodstvom Silvije Zoković iz Nordijskog hodanja.hr i Alana Crljenka, paškog planinara i vanjskog suradnika Turističke zajednice grada Paga, uživali u aktivnom vikendu na Pagu. Prvog dana sudionici su hodali stazom “Sunčani sat” koja je krenula iz Vlašića, a završila kod Sunčanog sata. Duž 4 kilometra staze uz kamenjar, plavetnilo mora, tišina i mir su pratili hodače, a na kraju staze uživali su u lijepom pogledu na Ljubački zaljev i Paški most. Drugog dana, na rasporedu su bile dvije staze – staza “Putovima Mentora” u Dinjiškoj i staza “Zagrljaj kamena i vjetra” iznad grada Paga. "Putovima Mentora", naziv je kružne makadamske staze koja potječe iz željeznog doba kada je otok Pag nastanjivalo pleme Liburna, na otočju koje u povijesnim izvorima grčki pisci nazivaju Mentoridima. Upravo ova staza prolazi kroz vrijedan arheološki lokalitet iz tog doba, gradinu Gramajnik, koju su hodači posjetili. Duž 9 kilometara mjesečevog krajolika, nastalog pod utjecajem bure s Velebita i posolice koju nosi iz Velebitskog kanala, istražili su uvale Velebitskog kanala te se na kraju staze spustili do uvale Šantiš. U popodnevnim satima na rasporedu je bio uspon na 6 kilometara dugu stazu „Zagrljaj kamena i vjetra". Cijelim usponom hodače je pratio pogled na grad Pag, a uz put su upoznali i specifične vrste biljaka koje odoljevaju suši i buri. Na kraju dana sudionici su se opustili u restoranu "Smokva" u Pagu gdje su degustirali poznate paške delicije, poput Paškog sira i uživali u zabavnom večernjem programu. Trećeg, posljednjeg dana, iz Šimuna se krenulo na Sv. Vid (349 m/nm), najvišeg vrha otoka Paga. Markirani planinarski put vodio ih je kroz kamenjar i polja kadulje na najviši vrh otoka Paga gdje se nalaze ostaci crkvice po kojoj je vrh dobio ime. Crkva sv. Vida izgrađena je 1348. godine, a proglašena je jednim od najljepših spomenika srednjovjekovne arhitekture na otoku Pagu. Na vrhu su vidljivi ostaci ilirske gradine, naselja koje je postojalo prije tri tisuće godina. Hodače je na vrhu očarao prekrasan pogled na Šimune, Kvarnerić te otoke koji se prostiru na jugu i zapadu (Maun, Škrada, Silba, Olib, Lošinj), dok su sa sjeverne strane uživali u pogledu na Paški Zaljev, Paška vrata, Velebit, Metajnu, Zuboviće, Kustiće, grad Pag i bazene soli. U 3 dana aktivnog programa hodači su prešli četiri staze i doživjeli nezaboravno iskustvo hodanja po Mjesečevom otoku. Svi sudionici napunili su se pozitivnom energijom te ponijeli lijepe uspomene i dojmove s obećanjem da će se vratiti i sljedeće godine istražiti i preostale staze na području grada Paga koje je u sklopu projekta "Uspostava staza za nordijsko hodanje i pješačenje na području TZ grada Paga" trasirala Silvija Zoković iz Nordijskog hodanja.hr.
Cilj ovog sportsko-rekreativnog događaja jest promovirati aktivan način života te upoznati sudionike s prirodnim i kulturnim ljepotama grada i otoka Paga kao i gastronomskom ponudom. Nordijsko hodanje, kao jedan od rastućih trendova u aktivnom načinu života i turizmu, nudi dodanu vrijednost pješačkom turizmu, kao i hodanju za zdravlje.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK