slusaonica01
livestream01

Zdravko Matkovic

Navršilo se 10 godina od smrti Zdravka Matkovića, slikara i profesora likovne kultuire u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca u Pagu. Tom prigodom objavljujemo tekst prof. Vlatka Majića objavljen u Školskim novinama, Zagreb, br. 41/42. iz 2009. godine. Tekst je In memoriam na Zdravka Matkovića.


"Iznenada je u Rijeci umro Zdravko Matković, slikar i profesor likovne kulture, koji je od 1970. godine radio kao likovni pedagog u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca Pag. Kasnije je usporedno predavao i u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu. Ostavio je neizbrisivi trag u svome radu u školi, kao i u samome gradu i otoku Pagu. S učenicima je sudjelovao na mnogim likovnim manifestacijama i predano je, sa svojim posebnim žarom, uređivao školski ljetopis. Umirovljen je prije četiri godine i zbog bolesne supruge Anice (profesorice povijesti koja je umrla prošlog proljeća) preselio se u Rijeku.
Rođen je 1940. godine u Osijeku i rano ostaje bez oca koji je nestao na Križnome putu. U rodnom gradu završava osnovnu i srednju školu. Pedagošku akademiju diplomira u Čakovcu, a Pedagoški fakultet, likovnu kulturu i likovnu umjetnost, u Rijeci u klasi prof. Antuna Deppopea. Izlagao je na preko šezdeset samostalnih i više skupnih izložbi. Slikarske tehnike su mu, prije svega,akvarel, a nešto manje grafika i ulje. Na prirodnim listovima oslikavao je minijature paške čipke. Primio je veliki niz priznanja, diploma i plaketa. Uvršten je u ediciju “100 slikara i kipara Hrvatske“. Motivski je najviše slikao barke i marine, masline, suhozide i krajolike uz more. Svojim donacijama je podržao gotovo sve humanitarne akcije od različitih bolnica, dječjih ustanova, crkava i škola. Sudionik je mnogih likovnih kolonija u Hrvatskoj i u inozemstvu. Bio je stalni član je Hrvatskog akademskog likovnog društva Zadar. Rado ćemo ga pamtiti kao izuzetno vrijednog, nasmijanog i dobrog čovjeka, učitelja i slikara." (Vlatko Majić)

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK