slusaonica01
livestream01

Radio Pag Paska uvala i skoljke

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o zabrani vađenja školjki, puževa, trpova i spužvi u Paškom zaljevu do 15. listopada 2020. godine. Biolog mora Filip Bukša kaže kako je to dobro, jer se dobila godina dana za procjenu šteta, za utvrđivanje stanja i donošenje mjera za daljnju zaštitu.


"S obzirom na to da sam odavde i to mi je struka, stvarno mislim da se drastično smanjila populacija ribe i ostalih morskih organizama. Nije riječ samo o brojnosti nego je primjetan i pad veličine jedinki organizama," kaže Bukša.
Bukša navodi kako on nije za zabranu nego za održivo gospodarenje.
"Ako ovo bude samo jednogodišnja zabrana, jednogodišnja procjena, nismo napravili ništa," rekao je Filip Bukša.
Međutim, mnogi tvrde kako se i nakon donošenja Odluke o zabrani vađenja školjki, puževa, trpova i spužvi u Paškom zaljevu, školjke i dalje vade. Dokaz za to je i što su nedavno uhvaćeni ronici kod kojih su pronađene prnjavice i klapuni, vrlo cijenjene školjke koje se mogu dobro prodati, ne samo u Hrvatskoj nego i u Italiji.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK