slusaonica01
livestream01

Grenhouse BB i Zdenka 2

Izvrsnim koncertom legende hrvatske glazbene scene, Zdenke Kovačiček i osmeročlanog Greenhouse Blues Banda u petak, 1. prosinca završeni su ovogodišnji Dani kulture u Novalji. Vrativši se u Novalju nastupiti nakon gotovo 40 godina Zdenka je prošla repertoar od svojih prvih hitova poput Zbog jedne davne melodije i Frka, kroz jazz klasike poput Georgia on my mind i velike hitove Janis Joplin, koju je dvije sezone pjevala u komedijinom mjuziklu S ljubavlju, Janis, do pjesam sa zadnjeg albuma Konstatacija jedne mačke iz 2021. godine. Publika okupljena u Kulturnom domu Gozdenica dugim aplauzom ispratila je Zdenku i Greenhouse Blues Banda.


Ovogodišnji Dani kulture u Novalji započeli su 21. festivalom Pisme nakanat. Sedamnaest parova, iz gotovo svih mjesta otoka Paga u kojima se njeguje ovakav način pjevanja, izveli su tridesetak starih, pučkih pjesama. Pučko pjevanje otoka Paga obuhvaća pivanje nakanat, pivanje po svajsku, mantinjadu i karnevalski napjev. Zajednički naziv svih navedenih pjevanja je „Tradicijsko pjevanja otoka Paga“ koje je zaštićeno rješenjem Ministarstva kulture kao nematerijalno kulturno dobro. U Novalji i njenim naseljima pivalo se nakanat. Ono se na Lunu zove „pivanje napàri“, a u Pagu „paški pučki napjev“. To je izvorno starinsko pjevanje koje se sačuvalo do danas i koje žitelje otoka povezuje generacijama. Napjeve izvode muški i ženski, rjeđe mješoviti parovi, a pjeva se u stihovima u desetercu. Na 21. festivalu Pisme nakanat nastupili su iz Novalje, Goran Vidas i Ive Dabo, Jura Samaržija i Joso Šuljića, Budimir Peranić i Josip Dabo - Ipić, Višnja Vidas i Nada Škunca, Kate Ropuš i Zrinka Dabo i njen unuk Roko Dabo, iz Paga, Jure Kaurloto, Marin Milić i Jure Kustić, iz Barbata Ante Kustić - Lešo i Milivoj Šupraha - Milić, iz Kolana Milivoj Šupraha, Emil Oštarić i Dubravko Pernjak, iz Luna, Vilibald Baričević i Rino Baričević, Ivan Baričević i Marinko Badurina te Nedjeljko Baričević.
Novaljska publika u danima koji su slijedili imala je priliku prisustvovati predstavljanju knjige autora fra Odorika Badurine Dokumentirana povijest Luna i Novalje, pogledat dramsko-plesni projekt Radovan i Ljudmila te izložbu fotografija iz novaljske svakodnevnice nekad i danas Denisa Datkovića i Antona Dabe – Kirina. Gostovala je kazališna predstava za djecu prema tekstu Zorana Vakule Pahuljasta te za odrasle predstava Na kavici u podne Teatra Gavran. O grafitima govorio je poznati zagrebački grafiter i umjetnik Slaven Kosanović Lunar u sklopu radionice street art. Četvrtak je bio namjenjen filmskom programu u sklopu koga su prikazani animirani film Želja i povijesni spektakl Ridleya Scotta Napoleon.
Kako nam je rekla v.d. ravnateljica Centra za kulturu Novalja Margareta Škunca-Čepulo publika se odazvala svim događajima u velikom broju, te se može očekivati još ovakvih događaja.

Elvis Šmit/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK