slusaonica01
livestream01

dan fuštana688 n

„Tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre“


Srednja škola Bartula Kašića Pag organizirala je manifestaciju pod nazivom Dan fuštana. Kao i prošle godine, dan zadnjeg ričavca, u četvrtak 8. veljače, učenici i djelatnici škole obilježi su odjenuvši fuštane i jaketine, kotule i komeše i svečana odijela. Ovime se htjelo napraviti poveznicu između mladih otočana i predaka.

Cilj obilježavanja Dana fuštana je ukazivanje na otočnu baštinu kojom su se stari ponosili, što je bilo posebno istaknuto u svečano doba ili u vrijeme karnevala. Svi učenici i nastavnici u prijepodnevnoj smjeni su na nastavi bili prigodno odjeveni. Nakon nastave održan je kratki kviz iz poznavanja starih otočnih riječi. Najbolje grupe učenika osvojile su nagrade. Nakon kviza učilo se plesati „rašpu“, a na kraju se i zakolalo Paško kolo uz pratnju Gradske glazbe Pag, a bile su ponuđene i fritule koje su napravili učenici 2u razreda. Dan fuštana je postao tradicionalni i planira se svake godine imati sve više aktivnosti kojima će se govoriti o karnevalu i otočnoj tradiciji.

Josip Portada/ Radi Pag Foto:Elvis Šmit, SŠ Bartula Kašića Pag

dan-futana-naslovna
dan-futana-1
dan-futana-3
dan-futana-4
dan-futana-5
dan-futana-6
dan-futana-7
dan-futana-9
dan-futana-8
dan-futana-56

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK