slusaonica01
livestream01

naslovna slika NSB

U Zagrebu je na Festivalu povijesti Kliofest u NSB-u predstavljena knjiga "Kalpurnija i egipatski bogovi u Caski na otoku Pagu" autora Inge Vilgorac Brčić, Nikole Cesarika, Maje Grisonic i Davida Štrmelja, izdavača FF Press i Grad Novalja.

Predstavljanju je nazočio i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, sa suradnicima.
Caska je lokalitet koji krije dosad najstarije svjedočanstvo Izidinog kulta na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Natpise posvećene egipatskoj božici iz helenističko-rimskog razdoblja, na početku je 1. st. po Kr. na četiri žrtvenika dala isklesati Kalpurnija, pripadnica aristokratske obitelji Kalpurnija Pizona (Calpurnii Pisones) iz Rima. Kalpurnija je od oca naslijedila posjed u Caski i na njemu štovala božicu Izidu i druge bogove njezina kruga. Sve je to činila u vrijeme kada je, po svemu sudeći, još uvijek trajala zabrana egipatskih kultova koju je 19. godine pokrenuo rimski car Tiberije. Ovo je priča o njoj, njezinoj obitelji te tomu kako su i zašto Kalpurniji Pizoni uopće došli u Casku, ali i priča o bogovima koje je, usprkos zabranama, Kalpurnija štovala na svom imanju, kaže se u sažetku knjige.
Elvis Šmit/Radio Pag Foto: Grad Novalja - službena stranica

publika
naslovna-slika-NSB
knjiga

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK