slusaonica01
livestream01

ksenia1

4. kolovoza u Starom Gradu Pagu., u sklopu 26. PagArtFestival, nastupila rusko-talijanska violinistica Ksenia Milas.
Koncert u jedinstvenom ambijentu ruševina dominikanskog samostana pod zvjezdanim nebom otvorila je Bachova Partita za violinu solo u d-molu.nakon koje je uslijedila izvedba s primjesama jazza Wynton Marsalisov Fiddle Dance Suite: Jone’s Jig. U nastavku koncerta publika je imala priliku ćuti izbor iz suvremene literature za violinu solo: Lachen verlernt E.-P. Salonena i sonatu za violinu solo, H143 A. Honeggera.

 

Publika je dugim aplauzom ispratila Kseniu, a ambijent Starog Grada Paga dodatno je pridonio magičnoj atmosferi večeri. PagArtFestivala se trudi u svakom izdanju osigurati bogat i raznovrstan sadržaj za svoju vjernu i ozbiljnu publiku, a solistička izvedba violine dodaje novu dimenziju programu .

Ksenia Milas rođena je u Sankt Peterburgu, a već dugi niz godina živi i radi u Italiji. Diplomirala je s pohvalom na Konzervatoriju u Maastrichtu 2012. Stalno nastupa na solističkim recitalima i koncertima s orkestrima u Italiji, Rusiji, Francuskoj, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Litvi, Finskoj, Grčkoj, Švicarskoj, Egiptu, Kini, San Marinu. Također predaje na Međunarodnoj akademiji u Imoli gdje ju je 2010. godine pozvao njezin počasni ravnatelj Vladimir Ashkenazi da svojim brojnim učenicima prenese tehnike ruske violinske škole.

Sa svojim violinom August Sebastien Philippe père Bernardel iz 1840. i gudalom “Marte” Giovannija Lucchija, Ksenia svira repertoar koji se proteže od Bacha do suvremenika u što se mogla uvjeriti i publika u Pagu. Nakon što ju je čuo kako svira, u siječnju 2018., švedski skladatelj Jonathan Ostlund piše skladbu “Paganini Fantasia, novo djelo posvećeno Kseniji Milas”.

Nakon dva koncerta na programu PagArtFestivala slijedi predstava Duodrama Tennessee Williamsa u izvedbi ŽabaTeatra iz Zagreba. Prijevod i adaptaciju priredila je Ana Pogorelić, a režiju i scenografiju postavila je zajedno s kolegom glumcem Lukom Šatarom s kojim je predstavu izvela u Zagrebu na Maloj sceni i KunstTeatru. Paška premijera slijedi u Starom Gradu Pagu 7. kolovoza.

Festival se održava uz financijsku potporu Grada Paga, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Turističke zajednice Grada Paga, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije, Jadran-galenskog laboratorija Rijeka i HUZIP-a, uz pomoć brojnih donatora te podršku i gostoprimstvo Župnog ureda Grada Paga, uz nezaobilaznu pomoć brojnih prijatelja organizatora – Umjetničke organizacije „Lovro & Nina“

Elvis Šmit /Radio Pag

ksenia1
ksenia2
ksenia3
ksenia4

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK