slusaonica01
livestream01

Duodrama Naslovnica

7. kolovoza u sklopu 26. PagArtFestivala na ledini podno crkve u Starome gradu Pagu odigrana je predstava "Duodrama" Tennesseeja Williamsa, u prijevodu i adaptaciji Ane Pogorelić, uz autorsku glazbu Katarine Ranković. Predstavu izvode Ana Pogorelić i Luka Šatara.


Dvoje mladih glumaca zajedno su osmislili režiju, scenografiju, pokret i vizual, u produkciji i organizaciji Kazališne družine ŽabaTeatar iz Zagreba.
Drama The Two-Character Play - Duodrama, premijerno je izvedena 1967. u Hampstead teatru u Londonu. Pisana je deset godina, a pisac ju je opisao kao: “moja najljepša od Tramvaja zvanog čežnja, samo srce mog života.”Duodrama do sada nije izvođena u Hrvatskoj niti prevedena na hrvatski jezik. Protagonisti Duodrame su brat i sestra, par propalih glumaca; Clare neodoljivo podsjeća na lik Blanche Dubois iz Tramvaja, a Felice je sanjar temeljen na samom Williamsu. Neke od tema ovog djela su represija koja dovodi do socijalne izolacije, psihički poremećaji i nestabilnost te obiteljska tiranija. Stilski se uveliko razlikuje od Williamsovih klasika, ali protkana je sličnim elementima; obrađuje ograničenost prirode ljudskog postojanja i sadrži autobiografske elemente te karakterističan lik osebujne, neurotične žene. Jezik predstave miješa poeziju i prozu, a kako glumci uranjaju u performans, teško je razlučiti granice stvarnosti i iluzije. Ova dobro prihvaćena predstava još je jedno ostvarenje PagArtFestivala u okviru koncepta spajanja umjetnosti i prirode.

PagArtFestival nastavlja se 12. kolovoza na brodu Festini gdje će nastupiti albansko-francuski violončelist Vlorent Xhafaj koji će izvesti dvije Bachove suite za violončelo solo. Tome će pridodati djelo hrvatskog skladatelja Srđana Dedića – Hey Pearl. U slučaju kiše koncert se odgađa za naredni dan, zahvaljujući spremnosti vlasnika turističkog broda da podrži PagArtFestival i doprinese spoju kulture i gospodarstva, umjetnosti i prirode.

Festival se održava uz financijsku potporu Grada Paga, Ministarstva kulture i medija Republike
Hrvatske, Turističke zajednice Grada Paga, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije, Jadran-galenskog laboratorija Rijeka i HUZIP-a, uz pomoć brojnih donatora te podršku i gostoprimstvo Župnog ureda Grada Paga i uz nezaobilaznu pomoć brojnih prijatelja organizatora – Umjetničke organizacije „Lovro & Nina“.

Elvis Šmit/Radio Pag

Duodrama-Naslovnica
Duodrama-5
Duodrama-3
Duodrama-4

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK